Compositie fotografie lijnen: hoe toeschouwers naar je foto’s laten kijken?

Compositie fotografie lijnenElke amateurfotograaf kent wel de basisregels van de fotografie. Compositie speelt in de fotografie een belangrijke rol. Het zijn de compositie fotografie lijnen die als het ware de ogen van de toeschouwer doorheen de foto leiden. Als je een foto neemt van een landschap, kun je rustig zoeken naar de beste opbouw van je plaatje. Bij actiefoto’s van bewegende onderwerpen echter, heb je meestal niet de tijd om lang over de compositie na te denken. Toch is het belangrijk om de meest gebruikte compositietechnieken te kennen en, indien mogelijk, toe te passen.

Over compositie fotografie lijnen en andere technieken

‘Compositie’ is in elk boek over fotografie een belangrijk thema. Wat is de betekenis van compositie in de fotografie? Het komt er eigenlijk op neer dat je de verschillende onderwerpen in het beeld dat je op een foto wilt vastleggen, correct samenbrengt. Een foto met een goede compositie vormt een mooi geheel, vertelt een verhaal en trekt de aandacht van de toeschouwer. Een voorbeeld van een goede compositie in de fotografie is het gebruik van de regel van derden. Hieronder geven we nog een vijftal tips waarmee je de aandacht van de toeschouwer naar een bepaald onderwerp op de foto kunt leiden:

  • Gebruik natuurlijke lijnen in je compositie, bijvoorbeeld de randen van een weg, de daken van huizen enzovoorts, en laat deze lijnen naar je onderwerp wijzen.
  • Een subtiel verschil in helderheid in je foto leidt onbewust de blik van de toeschouwer naar de helderste delen.
  • Ook een verschil in scherpte vestigt de aandacht van de toeschouwer op onderwerpen die scherp worden afgebeeld.
  • Je kunt eveneens lichtstralen of lichtbalken toepassen die naar het onderwerp wijzen.
  • Een combinatie van meerdere van bovenstaande technieken is natuurlijk ook mogelijk.

Besteed voldoende aandacht aan de compositie

Als je het beste wilt halen uit je systeemcamera of spiegelreflexcamera die je misschien in de aanbieding hebt gekocht, denk dan aan een goede opbouw van je foto. Ook als je een plaatje schiet met een smartphone, kun je bovenstaande tips toepassen. Je hebt niet steeds de tijd om lang na te denken over een goede compositie. Hoe meer aandacht je er echter aan besteedt, hoe beter je foto wordt!

Laat een reactie achter