Compositie tips fotografie die je gemakkelijk kunt toepassen

Compositie tips fotografie: hoe schiet ik geweldige plaatjes?

Compositie tips fotografieWe bespreken in dit artikel enkele compositie tips fotografie die je heel gemakkelijk kunt toepassen. Je vraagt je misschien af wat de betekenis is van compositie in de fotografie. Volgens de basisregels van de fotografie moet je de onderwerpen op je foto zodanig samenbrengen en schikken, dat de foto een mooi geheel vormt en het hoofdonderwerp duidelijk is.  Bij foto’s met een betere compositie wordt je aandacht onmiddellijk getrokken naar het hoofdthema. De compositieleer in de beeldende kunst bestaat reeds eeuwenlang, denk maar aan de  bekende Gulden Snede. In de fotografie is vooral de regel van derden bekend. Het gebruik van lijnen in een compositie is in de fotografie een tweede bekende methode.  Hieronder bespreken we enkele eenvoudige compositie tips die een grote invloed hebben op de kwaliteit van je foto’s.

Enkele eenvoudige compositie tips fotografie

De beste spiegelreflexcamera kopen of een jarenlange fotografie-ervaring zijn echt niet nodig om onderstaande simpele tips toe te passen:

  •  Breng diepte in je foto’s. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld een item op de voorgrond te plaatsen.
  • Vestig de aandacht op het hoofdonderwerp door bijvoorbeeld de grootte van het onderwerp te benadrukken. Zoiets kun je bekomen door het kikvorsperspectief toe te passen. Een voorwerp met een bekende grootte in de compositie plaatsen, toont eveneens de ware afmetingen van het hoofdonderwerp.
  • Vul je foto met het hoofdonderwerp. Zo vermijd je storende elementen in het plaatje die de aandacht van de toeschouwer afleiden. Voor een goede compositie bij portretfotografie is dit van groot belang. Je kunt deze tip echter ook toepassen bij het fotograferen van een landschap of bij natuurfotografie.
  • Fotografie staat of valt met het licht. Natuurlijk licht heeft de voorkeur boven kunstlicht. Bovendien bestaat er een ‘Gouden Uur’ om foto’s te nemen. Dit ‘Gouden Uur’ situeert zich vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. Het licht tijdens de middag is vaak te helder en te scherp om mooie plaatjes te schieten. Daarom is het zachtere licht aan het begin of het einde van de dag meer geschikt.

De compositie tips fotografie in de praktijk toepassen

Er bestaan ingewikkelde theoretische boeken over compositie in de fotografie. Het is echter niet nodig om al deze regels van buiten te leren. Door gewoon veel te oefenen met bovenstaande tips in je achterhoofd,  kom je al een heel eind!

Laat een reactie achter