6 Handige Fotografie tips lange sluitertijd

fotografie tips lange sluitertijdOm haarscherpe beelden te maken van snel bewegende onderwerpen beveelt men steeds een korte sluitertijd aan. In vele workshops leer je echter werken met lange sluitertijden. De fotografie tips lange sluitertijd die je hieronder terugvindt, stellen je in staat om ongeëvenaarde plaatjes te schieten.

Een lange sluitertijd bij foto’s van wolken of van een waterval creëert een uniek effect. Denk ook nachtfoto’s met lichtstrepen van voorbijrazende auto’s of het lichtspoor van sterren. Bij een portret met lange sluitertijd verkrijg je een wat waziger foto die de afgebeelde persoon een ‘spookachtig’ uiterlijk geeft. ‘Special effects’ te over dus!

Onze zes fotografie tips lange sluitertijd

  • Gebruik een neutral density-filter (ND-filter) voor lange sluitertijden overdag. Er bestaan tabellen voor lange sluitertijden waarop je voor elk ND-filter de correcte instellingen kunt terugvinden. Voor foto’s die ’s avonds of ’s nachts genomen worden, is een ND-filter niet nodig en zelfs af te raden. Een ND-filter veroorzaakt immers een kleurzweem bij opnames tijdens de avonduren of ’s nachts.
  • Een veel gebruikte richtwaarde voor een lange sluitertijd is 25 seconden.
  • Niets belet je echter om te experimenteren met een kortere of langere sluitertijd. Het wordt zelfs aangeraden om van dezelfde scène meerdere foto’s te schieten, met verschillende instellingen van de sluitertijd.
  • Foto’s genomen met langere sluitertijd waarop je de zon ziet die net achter de horizon verdwijnt, vertonen prachtige kleurschakeringen.
  • Water en lucht mogen in je foto’s met lange sluitertijd niet ontbreken! Deze twee elementen veroorzaken immers de mooiste effecten.
  • Neem bij voorkeur een foto van een scène waarop de wolken naar jou toe bewegen. Met een lange sluitertijd bekom je langgerekte wolken, die natuurlijke lijnen vormen in de compositie. Dit geeft de foto een extra diepte.

Ook met een iPhone een lange sluitertijd

Wie dacht dat een lange sluitertijd instellen alleen bij een dure Nikon- of Canon-camera lukt, heeft het mis. Je hebt echt niet de beste spiegelreflexcamera nodig! Ook met een iPhone kun je voortreffelijke plaatjes met langere sluitertijd schieten. De Slow Shutter-app van Apple laat je kiezen uit drie cameramodi om het effect van ‘long exposure’ te bekomen. Nog een laatste tip: vergeet niet om een statief te gebruiken, ook voor een iPhone!

Laat een reactie achter