Hoe moet je een afbeelding bijsnijden: enkele tips

Hoe moet je een afbeelding bijsnijden?

hoe-moet-je-een-afbeelding-bijsnijdenMeestal concentreert een amateurfotograaf zich op belangrijke fotografie-aspecten zoals belichting, sluitertijd en compositie. Toch is er nog een belangrijke factor die meespeelt: de manier waarop de foto achteraf wordt bijgesneden. Hoe moet je een afbeelding bijsnijden zodat de foto het best tot zijn recht komt? Lees het verder in dit artikel!

Welke software heb je nodig?

Om een foto bij te snijden, gebruik je natuurlijk het best een bekend fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop.  Maar ook met een eenvoudig programma zoals Paint kun je een vrije vorm uitsnijden. Op het web vind je bovendien voldoende gratis tools voor het uitsnijden van afbeeldingen. Als je een afbeelding in een Word-document hebt geplakt, kun je deze afbeelding uitsnijden in Word zelf. Je hoeft daarvoor geen speciaal fotoprogramma te gebruiken. Ook een afbeelding ‘rond’ uitsnijden in Word is mogelijk, en eveneens een foto bijsnijden op vorm. Gebruikers van een Mac vinden op het web voldoende informatie over de manier waarop je een afbeelding moet bijsnijden in Word voor Mac, al dan niet in een vrije vorm.

Enkele tips voor het bijsnijden van een portret

We geven hieronder enkele tips om een portret op een zodanige manier bij te snijden, dat je foto er beter van wordt!

  • Tracht een portret bij te snijden op de plaatsen waar het lichaam een natuurlijke overgang maakt, bijvoorbeeld onder de knie of bij de bovenarm.
  • Zorg ervoor dat na het bijsnijden het onderwerp het frame volledig vult.
  • Vermijd om een portret bij te snijden bij gebogen gewrichten zoals de knie, de elleboog enzovoorts.
  • Houd rekening met de bekende regel van derden. Plaats de ogen van de persoon op de kruising van de bovenste horizontale  ‘derdenlijn’ en de rechtse of linkse verticale ‘derdenlijn’.
  • Snijd geen portret bij dwars door de kin van een persoon.

 

 Wijk af en toe ook eens af

Fotografie is kunst, en het is belangrijk dat je een eigen stijl kunt ontwikkelen. Daarom is het toegestaan om af en toe ook eens van bovenstaande regeltjes af te wijken. Je hoeft geen speciale spiegelreflexcamera of systeem camera te kopen om hoogstaande foto’s te maken die opvallen bij het publiek. Door een aantal simpele regels te volgen en ze soms bewust te negeren, kom je al een heel eind!

 

 

Laat een reactie achter