Landschapsfotografie tips die jou foto’s zullen verbeteren

landschapsfotografie tipsZoek je vaak naar landschapsfotografie tips die je kunnen helpen om nog betere landschapsfoto’s te maken?

Landschapsfotografie in Nederland en in België kent heel wat succes. Niet zo ver van huis kun je altijd wel mooie plaatjes te schieten. Denk maar aan de Nederlandse polders of de Belgische Ardennen.

Op zoek naar landschapsfotografie tips?

Welke camera is de beste voor het fotograferen van landschappen?

Welke lens gebruik je het best voor landschapsfotografie?

Bestaat er een ander hulpmiddel die je landschapsfoto’s verbetert? Beroemde landschapsfotografen zijn het erover eens dat een polarisatiefilter een onmisbaar gereedschap is.

Het effect van een polarisatiefilter

Licht is van essentieel belang bij landschapsfotografie. Een polarisatiefilter heeft een grote invloed op het licht. Hieronder een aantal voorbeelden.

  • Als je op een zonnige dag foto’s neemt van een landschap met grote wolken in een blauwe lucht, ziet het resultaat op een foto er vaak niet zo denderend uit. Gebruik daarom een polarisatiefilter om de blauwe kleur van de lucht nog intenser te maken. Ook de verschillende grijstinten in de wolken komen dan beter tot hun recht.
  • Met een polarisatiefilter voorkom je de verblindende schittering van het zonlicht, bijvoorbeeld op een wateroppervlak. Een filter zorgt ervoor dat je in het water kunt kijken en de onderliggende structuur ziet. Door het vermijden van lichtreflecties bekom je bovendien diepere, meer verzadigde kleuren.
  • Vele landschappen zijn nevelachtig. De nevel zorgt helaas voor een minder scherpe foto. Soms kun je zelfs gedeelten van het landschap niet zien. Een polarisatiefilter brengt ook voor dit probleem de oplossing. De filter verbetert aanzienlijk de scherpte en de resolutie van de foto.

Meer landschapsfotografie tips en technieken

Als je meer technieken wilt aanleren voor landschapsfotografie, kun je terecht in talrijke landschapsfotografie workshops. Een zoekopdracht naar landschapsfotografie op Wikipedia kan je heel wat bijkomende tips opleveren. Je vindt daar ook enorm veel informatie over het kopen van een geschikte systeemcamera, compactcamera of spiegelreflexcamera. Vergeet voortaan geen polarisatiefilter meer en schiet schitterende plaatjes van adembenemende landschappen!

Naast de landschapsfotografie stijl heb je ook de zeer populaire Urbex fotografie (urban exploration) waarbij oa. verlaten gebouwen en ziekenhuizen worden gefotografeerd.

Laat een reactie achter