Onscherpe foto’s voorkomen: 9 praktische tips

onscherpe foto's voorkomenJe bent er trots op dat je die gloednieuwe spiegelreflexcamera in de aanbieding hebt kunnen kopen.
Je gaat op stap met jouw nieuwe camera apparatuur om plaatjes te schieten, maar vele foto’s blijken wazig… Wat heb je fout gedaan? Je wilt onscherpe foto’s voorkomen, de truc hiervoor is om te leren wat de valkuilen zijn.

Hoe kan je onscherpe foto’s voorkomen?

In dit artikel geven we een aantal tips om haarscherpe foto’s te maken met een Nikon-camera, een Canon-camera of met welk cameramerk dan ook.
Met onderstaande raadgevingen kom je een heel eind om je plaatjes zo scherp mogelijk te maken.

Negen belangrijke tips om scherpe plaatjes te schieten

Tips over goede fofo’s maken vind je hier:

  1. Tracht te vermijden dat het scherpstelgebied van je camera te dicht bij de rand ligt tussen het onderwerp en de achtergrond. Anders zou de camera zich kunnen scherpstellen op de achtergrond.
  2. Zorg voor een voldoende korte sluitertijd als je de camera met je hand vasthoudt. Een korte sluitertijd is ook van belang bij bewegende onderwerpen, bijvoorbeeld bij natuurfotografie.
  3. Voor de instellingen bij portretfotografie buiten of binnen, is het van belang om scherp te stellen op de ogen, dus niet op de kin of de neus! Denk hier ook aan bij modelfotografie in verschillende poses.
  4. Verhoog de ISO-gevoeligheid. Zo kun je de sluitertijd kort houden en de diafragmaopening verkleinen.
  5. Vergroot de ISO-instelling bij fotograferen binnen, maar ook bij een fotoshoot buiten.
  6. Sta zelf stil als je een foto neemt. Maak niet de fout om snel een plaatje te schieten als je zelf in beweging bent.
  7. Het lijkt logisch, maar vuil op je lens maakt een foto minder scherp. Neem steeds een lensdoekje mee om de lens te reinigen.
  8. De camera-instellingen bij nachtfotografie verdienen extra aandacht. Zorg ervoor dat je camera zich correct scherpstelt, bijvoorbeeld door hem op contrastrijke lichtere voorwerpen te richten.
  9. Als je een statief gebruikt, raak dan de camera niet aan als je een foto schiet. Gebruik de afstandsbediening.

Het is niet moeilijk om onscherpe foto’s te voorkomen

Bovenstaande raadgevingen kun je algemeen toepassen voor alle soorten camera’s. Het maakt niet uit of je de sluitertijd moet instellen van een Nikon-toestel, dan wel de ISO-gevoeligheid van een Canon-camera moet verhogen. Gebruik deze tips en maak voortaan haarscherpe foto’s!

Laat een reactie achter