8 Nuttige Urbex tips die jou tot een succesvolle Urban fotograaf maken

urbex_tipsIn dit artikel bespreken we een aantal urbex tips. Net zoals landschapsfotografie is het fotograferen van verlaten gebouwen razend populair. Urbexen in Nederland spreekt heel wat amateurfotografen aan.

Maar wat betekent urbex?

De betekenis van urbex (afkorting van urban exploration) is het fotograferen van verlaten bouwwerken, bijvoorbeeld verlaten huizen, tunnels, fabrieken enzovoorts. Daarom is een urbex fotograaf altijd op zoek naar geschikte urbex fotografie locaties.

Er bestaan ook urbex fotografie workshops, waar de amateurfotograaf belangrijke urban fotografie tips en technieken krijgt aangereikt.

Urbex tips van bekende urban fotografen

Voor de fotografieliefhebbers geven we hieronder een reeks urbex tips van succesvolle urban fotografen:

  • Bereid je goed voor alvorens je op pad gaat. Niet alle gebouwen zijn toegankelijk! Zoek daarom op voorhand de beste plaatsen uit waar je een mooie urbex foto kunt nemen.
  • Wacht op het juiste licht. Een urbex foto staat of valt met de juiste lichtinval. Ook ’s nachts kun je in de stad bij kunstlicht nog prachtige foto’s nemen.
  • Een stad is levendig. Tracht daarom het chaotische en beweeglijke karakter van het stadsleven op een foto vast te leggen.
  • Let op details. Een opvallend reclamebord, een openstaand raam, versleten metselwerk: het kan allemaal een unieke foto opleveren.
  • Ook de compositie is van belang. De bekende compositieregels zijn ook bij urbex fotografie toepasbaar. Zoek het meest optimale camerastandpunt.
  • Een stad is vol met mensen. Dat is geen nadeel, want de inwoners van een stad kunnen heel bruikbare onderwerpen zijn voor je foto’s.
  • Gebruik de reflecties van bekende gebouwen die je ziet in glazen ramen of in het wateroppervlak van een rivier.
  • Een zwart-witfoto geeft een groter contrast. Dit effect kun je gebruiken om de details en de structuur van een bouwwerk te accentueren.

Probeer verschillende fotografietechnieken met urbex

Urbex fotografie leent zich uitstekend om die nieuwe spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera die je had gekocht, eens uit te testen. Foto’s schieten in zwart-wit, close-ups nemen, een goede compositie uitzoeken: je kunt het allemaal leren met urbex fotografie. Ga op stap in de stad en haal het uiterste uit je urbex foto’s!

Laat een reactie achter