Vogels fotograferen tips: 7 handige instellingen

vogels fotograferen tipsVogels fotograferen in Nederland is heel populair. Maar wat is de beste apparatuur voor vogelfotografie? En wat zijn de beste instellingen om vogels te fotograferen? Lees hieronder onze belangrijkste vogels fotograferen tips.

Vogels fotograferen tips: aanbevolen instellingen en compositie

Om vogels te fotograferen in de vlucht of gewoon in je tuin, moet je vooral letten op de instellingen van je camera (belichting, diafragma, scherpstelling) en de compositie:

  • Zorg voor een optimale belichting van het onderwerp. Controleer het histogram en corrigeer indien nodig over- of onderbelichte gedeelten.
  • Fotografeer met de zon in je rug. De vogels worden dan gelijkmatig verlicht door de zon, met zo weinig mogelijk schaduwen. Schiet zoveel mogelijk als de zon laag boven de horizon staat.
  • De scherpstelling is van cruciaal belang. Vermijd daarom bewegingen met de camera. Pas zoveel mogelijk een korte sluitertijd toe (1/500 tot 1/1000 seconde). Zoom volledig in op het onderwerp en controleer of het beeld scherp is.
  • Creëer diepte in je foto. De vogel moet scherp worden afgebeeld tegenover een onscherpe achtergrond. De scherptediepte moet klein zijn. Werk met een grote diafragmaopening en de grootste brandpuntsafstand van je telelens.
  • De achtergrond mag de aandacht van de toeschouwer niet afleiden. Zorg daarom voor een onscherpe achtergrond, die natuurkleuren bevat en waarin geen scherpe lijnen zichtbaar zijn.
  • De compositie moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Pas de regel van derden toe voor de positie van de vogel. De foto moet de vogel volledig tonen en een gedeelte van de tak of ander voorwerp waarop hij zit. De vogel moet naar de camera kijken of zijdelings gefotografeerd worden.
  • Tijdens de winter is het gemakkelijker om foto’s van vogels te maken, omdat de bomen geen bladeren dragen en je de vogels dus beter kunt waarnemen.

Welke camera en lenzen om vogels te fotograferen?

Aan de camera worden niet de hoogste eisen gesteld. Je hoeft dus niet de beste spiegelreflexcamera te bezitten om vliegende vogels te fotograferen, of vogels die rustig op een tak zitten. Een telelens is uiteraard aangewezen, maar ook dat hoeft niet de krachtigste lens te zijn. Belangrijker is dat je je apparatuur door en door kent. Als je ook nog bovenstaande tips zoveel mogelijk toepast, zul je prachtige plaatjes van vogels schieten!

Laat een reactie achter